UNUT-UL-MAYANLAR

Ankara’da kültür, sanat ve edebiyat konularında tertiplenen etkinliklere imkân ölçüsünde katılıyoruz. Kuruluşunun 45. Yılını idrak eden Türkiye Yazarlar Birliği’nin uzun yıllardır istikrarla sürdürdüğü etkinliklerinden haberdarsınızdır. Geçtiğimiz 25 Mayıs 2023  Perşembe günü Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi işbirliği ile “Vefatının 40. Yılında Necip Fazıl Kısakürek’i Hatırlamak” konulu paneli üniversitenin Güvercinlik  Konferans Salonunda D. Mehmet Doğan ve Rektör Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın açış konuşmalarıyla başlayan panelde gençlerle birlikteydik

 “Necip Fazıl Kısakürek’in Fikri Oluşumu ve Şiiri Üzerine Bir Değerlendirme” oturumunu Prof. Dr.Turan Karataş yönetti. Konuşmalarıyla Yusuf Turan Günaydın ‘Necip Fazıl ve İbrahim Aşkî’,  Dr. Necmettin Turinay ‘Necip Fazıl ve Abdulhakim Arvasi’, Prof. Dr. Mustafa Kurt Necip Fazıl Kısakürek’in Şiir ve Sanatına Dair’ başlıkları ile üstadı hatırlattılar.

Bazılarını ilk duyduğumuz cümlelerin altını çizerken Necip Fazıl’ın eserlerini okumaları yönünde gençlerimize seslenmeleri hoş oldu. D. Mehmet Doğan’ın üstadın cenaze törenine katılamadığının burukluğunu dinlerken ben de vefatında Erzincan’da askerdim, ben de cenazesine katılamadığımın burukluğunu taşıyorum. 

TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan konuşmasında Necip Fazıl Kısakürek’in felsefî yönünün şairliğinin gölgesinde kaldığını onun “Felsefe ve Hakikat” başlıklı yazısından bir bölüm aktardı. Onun “Felsefe deyince gözümün önüne şöyle bir manzara gelir. Feza büyüklüğünde bir çuval. Çuval, yalnız bir tanesi sağlam, gerisi çürük cevizlerle dolu. İşte felsefe, bu çuvala her defa elini sokup o sağlam cevizi boş yere aramak gayretinin ismidir” cümlelerini okuduğunda gülümsedik.

Necip Fazıl’ın ilk tasavvuf fikirlerini İbrahim Aşki’den aldığını belirten Yusuf Turan Günaydın İbrahim Aşkî’nin Batı ve Doğu kültürüne hakkıyla vakıf olan bir şahsiyet olduğunun altını çizdi. Eserlerinin eğitimle ilgili olduğunu, Fuzûlî hakkında bilgiler veren kitabını sahafta bulduğunu belirterek kitabı da gösterdi.

Necmettin Turinay ise “Üstadı tanımak ve onun eserleri ile okumak güzeldir. Onu tanımışların hatıralarından dinlemek ayrı bir zevktir. Üstadın yanında yıllarını geçirmiş, onun çeşmelerinden sular içmiş, uslûp ve âdap edinmiş yakınlarına buradan sitemimizi iletelim” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Kurt, Necip Fazıl’ın şiiri ve sanatı hakkında sarih ifadelerle farklı şairlerin yazdıklarını karşılaştırarak yaptığı konuşmasını dikkatle dinledikten sonra verilen arada hasbihale katılımcılarla devam ettik.  

Gençlerin konuşmacı olduğu ikinci oturuma o akşam yöneticisi olduğum Birlik Vakfı Ankara Şubemizde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la ‘Türkiye’nin Geleceği’ konulu sohbet toplantısını yöneteceğimden katılamadım.

PAYLAŞ?

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.